Νομοθεσία/Οδηγός για την ηλεκτρονική ετικέτα (ψηφιακή ετικέτα οίνου με χρήση κωδικών qr-code)

Απαιτήσεις για την ετικέτα του κρασιού της Ε.Ε. από τις 8 Δεκεμβρίου 2023: Οδηγός για τα οινοποιεία.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την ηλεκτρονική ετικέτα: Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό (ΕΕ) 2021/2117, προκειμένου να παρέχεται υψηλότερο επίπεδο ενημέρωσης στους καταναλωτές, οι υποχρεωτικές ενδείξεις βάσει του άρθρου 119 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 θα πρέπει να περιλαμβάνουν

  • διατροφική δήλωση και
  • κατάλογο των συστατικών.

Ωστόσο, οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν την επιλογή να περιορίζουν τα περιεχόμενα της διατροφικής δήλωσης επί της συσκευασίας ή επί επικολλημένης σε αυτή ετικέτας μόνο στην ενεργειακή αξία και να διαθέτουν την πλήρη διατροφική δήλωση και τον κατάλογο των συστατικών με ηλεκτρονικά μέσα, δεδομένου ότι αποφεύγουν παράλληλα τη συλλογή ή την παρακολούθηση των δεδομένων χρήστη και ότι δεν παρέχουν πληροφορίες με σκοπό την εμπορική προώθηση. Ωστόσο, η επιλογή να μην παρέχουν πλήρη διατροφική δήλωση επί της συσκευασίας ή επί επικολλημένης σε αυτή ετικέτας, δεν θα πρέπει να επηρεάζει την υφιστάμενη απαίτηση η ετικέτα να αναγράφει ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Αποποίηση ευθυνών

Το παρόν κείμενο αποτελεί ερμηνεία της υφιστάμενης νομοθεσίας και συλλογή αξιόπιστων νομικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με τη διατροφική δήλωση και τη δήλωση συστατικών για το κρασί. Συμβουλευτείτε νομικές συμβουλές από έναν επαγγελματία για τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες υπόκεινται επίσης σε αλλαγές.

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τις υποχρεωτικές ενδείξεις στις ηλεκτρονικές ετικέτες

Για οποιοδήποτε κρασί που πωλείται στην ΕΕ, θα πρέπει να παρέχεται:

  • Κατάλογος συστατικών
  • Διατροφικές πληροφορίες

Προσοχή: Εάν τα κρασιά μπορούν να παραγγελθούν απευθείας από τον τελικό καταναλωτή σε τιμοκατάλογο, φυλλάδιο, ηλεκτρονικό κατάστημα κ.λπ. (π.χ. μέσω e-shop, τηλεφωνικά, γραπτά, με e-mail), ο κατάλογος συστατικών και οι πληροφορίες διατροφής πρέπει επίσης να παρέχονται κατά την αγορά.

Ο κανονισμός ισχύει για κρασιά που παράγονται μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2023 προς πώληση στην ΕΕ. 

Όλα τα κρασιά με σοδειά 2024 και μετά πρέπει να συμμορφώνονται.

Πληροφορίες για την χρήση ηλεκτρονικών ετικετών (κωδικοί QR)

Ο πλήρης κατάλογος των συστατικών του διατροφικού πίνακα μπορεί να είναι διαθέσιμος μέσω μιας ηλεκτρονικής ετικέτας – ενός κωδικού QR στην τυπωμένη ετικέτα που συνδέεται με μια ιστοσελίδα για κινητά.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι ηλεκτρονικές ετικέτες

Δυνατότητα μετάφρασης.

Οι ετικέτες θα πρέπει να μπορούν να μεταφραστούν στις γλώσσες οποιασδήποτε χώρας που ενδέχεται να πουλήσετε τα προϊόντα σας χρησιμοποιώντας τις επίσημες μεταφράσεις της ΕΕ.

Διάρκεια ζωής ετικέτας

Οι ηλεκτρονικές ετικέτες σας πρέπει να παραμείνουν διαθέσιμες για όσο το κρασί αναμένεται να παραμείνει κατάλληλο για κατανάλωση υπό κανονική αποθήκευση. Η παρουσία και η ακρίβεια των πληροφοριών αποτελεί ευθύνη του υπευθύνου της επιχείρησης που είναι αρμόδιος για τις πληροφορίες για τα τρόφιμα, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του κανονισμού FIC

Διασφάλιση ιδιωτικότητας

Δεν επιτρέπεται η συλλογή δεδομένων χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εργαλεία όπως το Google Analytics. (Επιτρέπεται η συλλογή μόνο τοποθεσίας για την παράδοση της κατάλληλης γλώσσας.)

Πωλήσεις – εμπορία

Δεν επιτρέπεται στις ηλεκτρονικές ετικέτες να εμφανίζονται άλλες πληροφορίες που σχετίζονται  με τις πωλήσεις και την εμπορική προώθηση του προϊόντος

Λήψεις αρχείων

Δεν πρέπει να υπάρχουν PDF ή άλλες λήψεις αρχείων προκειμένου ο καταναλωτής να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο της ηλεκτρονικής ετικέτας

Χωρίς πλοήγηση

Ο χρήστης δεν πρέπει να κάνει κλικ για να μεταβεί σε άλλη σελίδα με τις πληροφορίες παρά μόνο η επιλογή γλώσσας.

Τι γίνεται αν απλώς βάλω τις πληροφορίες στον ιστότοπό μου;

Επιτρέπεται, ωστόσο πρέπει απλώς να πληροίτε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Για τους περισσότερους παραγωγούς, δεν είναι εφικτό ή/και πιο δαπανηρό από τη χρήση μιας λύσης τρίτου, καθώς θα απαιτήσει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής υποδομής ιστότοπου από τον ιστότοπο μάρκετινγκ και το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Πλεονεκτήματα των κωδικών QR (ηλεκτρονικές ετικέτες)

Οι κωδικοί QR έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

  • Πρώτον, ο κωδικός QR προσφέρει μια λύση για εξοικονόμηση χώρου, χωρίς να διακυβεύεται ο σχεδιασμός της ετικέτας.
  • Δεύτερον, οι κωδικοί QR είναι δυναμικοί, κάτι που σημαίνει ότι οι πληροφορίες πίσω από τον κωδικό QR μπορούν να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς είναι σύνηθες τα τελικά δεδομένα του εμφιαλωμένου οίνου συχνά να μην είναι διαθέσιμα όταν εκτυπώνονται οι ετικέτες. Χάρη στους δυναμικούς κωδικούς QR, ωστόσο, τα δεδομένα αυτά  μπορούν να προστεθούν την στιγμή που το προϊόν θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
  • Τρίτον, οι κωδικοί QR επιτρέπουν επίσης την εύκολη ενσωμάτωση σε ηλεκτρονικά καταστήματα σε τιμοκαταλόγους ή μπροσούρες

Ξεκινήστε με τις ηλεκτρονικές ετικέτες

Μπορείτε να δημιουργήσετε 3 δωρεάν ηλεκτρονικές ετικέτες σήμερα (δεν απαιτείται δέσμευση ή πιστωτική κάρτα)

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δημιουργήσετε 3 δωρεάν ηλεκτρονικές ετικέτες (δεν απαιτείται δέσμευση ή πιστωτική κάρτα). 

Wine e-labels

Επιλέξετε την δωρεάν εγγραφή για να εισέλθετε στην πλατφόρμα και στην συνέχεια επιλέξτε την χρήση της δωρεάν υπηρεσίας «FREE»

Μέσω αυτής της διαδικασίας θα καθοδηγηθείτε στη δημιουργία μιας συμβατής ηλεκτρονικής ετικέτας.

Υπάρχουν επτά κύριες ενότητες που θα συμπληρώσετε για την δημιουργία της ηλεκτρονικής ετικέτας. Δεν είναι όλες υποχρεωτικές. Μπορείτε να συμπληρώσετε μόνο τα υποχρεωτικά στοιχεία που επιβάλλει ο συγκεκριμένος κανονισμός ή να επεκταθείτε και σε επιπλέον πληροφορίες όπως π.χ. τεχνικά χαρακτηριστικά, πληροφορίες βιωσιμότητας, συσκευασίας, οδηγίες ανακύκλωσης (που είναι απαραίτητες για ορισμένες αγορές), εμπορικό αντιπρόσωπο κ.α.

Συνιστάται να δημιουργείτε μια νέα ηλεκτρονική ετικέτα για κάθε:

  • καινούργιο προϊόν
  • διαφορετικού όγκου προϊόν
  • νέας σοδειάς προϊόν

Προσοχή: από τη στιγμή που μια ηλεκτρονική ετικέτα κυκλοφορήσει στην αγορά, δεν θα πρέπει να την ενημερώσετε εκτός εάν χρειάζεται να διορθωθούν οι πληροφορίες. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε το ίδιο e-label για τη νέα σοδειά ενημερώνοντας απλά τις πληροφορίες στην ετικέτα της προηγούμενης σοδειάς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση με την ετικέτα του παλαιότερου τρύγου.

Λίστα συστατικών

Χρησιμοποιούμε τα επίσημα συστατικά της ΕΕ στον επιλογέα συστατικών μας. Η πλατφόρμα θα μορφοποιήσει τη λίστα σας ώστε να πληροί τη νομοθεσία. Για παράδειγμα θα εμφανίζονται έντονα τα αλλεργιογόνα για να διαφοροποιηθούν από το υπόλοιπο κείμενο συστατικών

Κατά την επιλογή των συστατικών, υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να προσέξετε.

Όσον αφορά την παρουσίαση του καταλόγου:
  • Του καταλόγου των συστατικών προηγείται τίτλος που περιέχει τη λέξη «συστατικά».
  • Ο κατάλογος αναγράφει τα συστατικά κατά φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας ως προς το βάρος, όπως καταγράφηκαν κατά τη στιγμή της χρησιμοποίησής τους στην παρασκευή του τροφίμου. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε ποσοστό μικρότερο από 2 % στο τελικό προϊόν μπορούν να απαριθμούνται με διαφορετική σειρά μετά από τα άλλα συστατικά.
  • Τα συστατικά αναφέρονται με το ειδικό τους όνομα, με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στον κανονισμό FIC και στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/33 (π.χ. «σταφύλια» που αναφέρονται ώς πρώτη ύλη).
  • Ο προσδιορισμός των προσθέτων στον κατάλογο των συστατικών πρέπει να γίνεται με την ονομασία της λειτουργικής κατηγορίας τους, ακολουθούμενη από την ειδική ονομασία τους ή ανάλογα με την περίπτωση με τον αριθμό Ε.
  • Το άρθρο 48α παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 προβλέπει τη δυνατότητα αναγραφής των προσθέτων που ανήκουν στις κατηγορίες «ρυθμιστές οξύτητας» και «σταθεροποιητές» (που είναι παρεμφερείς) να υποκατασταθούν αμοιβαία με τη χρήση της έκφρασης «περιέχει… και/ή», ακολουθούμενη από τρία πρόσθετα κατ’ ανώτατο όριο, όταν τουλάχιστον ένα από αυτά περιέχεται στο τελικό προϊόν.
  • Είναι υποχρεωτική η αναγραφή κάθε συστατικού ή τεχνολογικού βοηθήματος (βοηθητικού μέσου επεξεργασίας) που προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή του προϊόντος και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή.
  • Εάν αναμειγνύονται πολλά κρασιά, συνιστάται να αναφέρετε όλα τα χρησιμοποιημένα συστατικά συνολικά (π.χ. το τρυγικό οξύ ή το διοξείδιο του θείου μόνο μία φορά στη λίστα).
  • Τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται με φθίνουσα σειρά βάρους όπως χρησιμοποιήθηκαν κατά την παρασκευή του τροφίμου. Τα συστατικά που αποτελούν λιγότερο από το 2% του τελικού προϊόντος μπορούν να αναγράφονται με οποιαδήποτε σειρά, μετά τα άλλα συστατικά.
  • Ορισμένα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται ως αέρια συσκευασίας (διοξείδιο του άνθρακα, αργό και άζωτο) έχουν ως κύριο στόχο τη μετατόπιση του οξυγόνου κατά την εμφιάλωση των αμπελοοινικών προϊόντων αλλά δεν γίνονται μέρος του προϊόντος που καταναλώνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε “Εμφιαλωμένο σε προστατευτική ατμόσφαιρα” ή “Η εμφιάλωση μπορεί να γίνει σε προστατευτική ατμόσφαιρα”.

Διατροφική δήλωση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή ενέργειας που σας παρέχουμε μέσω της πλατφόρμας ή να εισαγάγετε μη αυτόματα τα δικά σας δεδομένα.

Για τον υπολογισμό της ενέργειας είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε κάποια δεδομένα όπως το ποσοστό αλκοόλης, τα υπολειμματικά σάκχαρα, την ολική οξύτητα και την γλυκερίνη. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση τους επίσημους συντελεστές μετατροπής της ενέργειας του Ευρωπαϊκού κανονισμού.

Για κρασιά με περιεκτικότητα σε ζάχαρη κάτω από 100 g/l (συνήθως όλα τα κρασιά εκτός από τα γλυκά κρασιά), επιτρέπεται ανοχή 2 g/100 ml (που ισοδυναμεί με 20 g/l) για τη δήλωση ζάχαρης/υδατανθράκων.

Λιπαρά, κορεσμένα λίπαρά, πρωτεΐνες και αλάτι περιέχονται για σχεδόν όλα τα κρασιά μόνο σε αμελητέες ποσότητες, εφόσον τηρούνται οι καλές πρακτικές παραγωγής.

Έχετε τρεις επιλογές για αμελητέες ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, πρωτεϊνών και άλατος. Μπορείτε να εισαγάγετε το “0” ως τιμή, μπορείτε να επιλέξετε την δήλωση “περιέχει αμελητέες ποσότητες” ή να επιλέξετε την εμφάνιση απλοποιημένου πίνακα για αμελητέες ποσότητες (λιπαρών, πρωτεΐνης, άλατος).

Περισσότερες πληροφορίες για τις αμελητέες ποσότητες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα 6, πίνακας 4 των εγγράφων καθοδήγησης της ΕΕ για τη διατροφική επισήμανση για την ΕΕ 1169/2011.

Είστε υπεύθυνοι για τη δήλωση τιμών που υπερβαίνουν αυτές τις ανοχές, ωστόσο πολλές ενώσεις και νομικοί εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι για τυπικά κρασιά δεν απαιτείται πρόσθετος έλεγχος.

Πληροφορίες για την συσκευασία

Στην Ιταλία απαιτείται να αναφέρετε τον κωδικό ανακύκλωσης υλικού στη συσκευασία σας και να παρέχετε τις οδηγίες συλλογής απορριμμάτων σύμφωνα με το Decreto legalivo 3 Απριλίου 2006, n. 152 .  

Αυτό μπορεί να γίνει εξ ολοκλήρου μέσω της ηλεκτρονικής ετικέτας αναζητώντας και επιλέγοντας τα υλικά που χρησιμοποιείτε.

Φυσική ετικέτα κρασιού

Θα πρέπει να προσθέσετε τρία στοιχεία στην πίσω ετικέτα σας:

  • Την ενέργεια σε kj και kcal με την μορφή: 100 mL: E= XXX kJ/ XXX kcal. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε κεφαλαία στην γραφή kJ και kcal.
  • H παρουσίαση ενός κωδικού QR θα πρέπει να είναι σαφής για τους καταναλωτές όσον αφορά το περιεχόμενό του, δηλαδή τις υποχρεωτικές πληροφορίες που παρουσιάζονται με ηλεκτρονικά μέσα. Οι γενικές ενδείξεις ή τα σύμβολα (όπως το «i») δεν επαρκούν για την εκπλήρωση των απαιτήσεων της διάταξης αυτής. Όταν οι πληροφορίες που παρέχονται με ηλεκτρονικά μέσα (που προσδιορίζονται π.χ. με κωδικό QR) αποτελούν τον κατάλογο των συστατικών, πρέπει να χρησιμοποιείται μια επικεφαλίδα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 του κανονισμού FIC, κατά τον ίδιο τρόπο με την τρέχουσα πρακτική που χρησιμοποιείται για τις έντυπες ετικέτες άλλων τροφίμων (δηλαδή να περιέχει τη λέξη «συστατικά»).
  • Όταν η διατροφική δήλωση και/ή ο κατάλογος των συστατικών παρέχονται με ηλεκτρονικά μέσα, ο σύνδεσμος (κωδικός QR ή παρόμοιος κωδικός) προς τη διατροφική δήλωση και/ή τον κατάλογο των συστατικών πρέπει να παρουσιάζεται στην ετικέτα στο ίδιο οπτικό πεδίο με τις άλλες υποχρεωτικές ενδείξεις
  • Όταν ο πλήρης κατάλογος των συστατικών παρέχεται με ηλεκτρονικά μέσα, οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες πρέπει να παρουσιάζονται στη συσκευασία ή στην ετικέτα, αλλά όχι απαραίτητα στο ίδιο οπτικό πεδίο με άλλες υποχρεωτικές πληροφορίες (ισχύει η παρέκκλιση του άρθρου 40 παράγραφος 2 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33).

Ο κωδικός QR.

  • Μέγεθος: Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (ISO/IEC 15415) ο κωδικός QR πρέπει να είναι τουλάχιστον 11,49 mm x 11,49 mm. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρχει ένα κενό περιθώριο για να φτάσει το συνολικό μέγεθος στα 14,66 x 14,66 mm.
  • Θα πρέπει να έχει υψηλή αντίθεση, ιδανικά μαύρο σε λευκό
  • Μπορείτε να έχετε δύο κωδικούς QR, έναν άλλο για μάρκετινγκ, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση ως προς το ποιος είναι ποιος.

Για όλα τα αμπελοοινικά προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία αφαίρεσης αλκοόλης και έχουν πραγματικό κατ’ όγκο αλκοολικό τίτλο μικρότερο από 10%, είναι σκόπιμο να αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας στην φυσική ετικέτα.

Χρήσιμες πληροφορίες: Nομοθεσία οίνου: Υποχρεωτικές ενδείξεις των Αµπελοοινικών Προϊόντων µε βάση την Νοµοθεσία της Ε.Ε και την Εθνική νοµοθεσία

Κάντε κύλιση στην κορυφή